Stemmebruksundervisning og taleteknikk
Undersøkelser gjort i Norge viser at hver 4. sykemelding blant lærere i utgangspunktet skyldes problemer med stemmen! Andre yrkesgrupper kommer også ut i lignende vansker. Sviktende stemme kan føre til sviktende grad av selvtillitt og naturlig autoritet, som igjen kan utløse mer kompleks problematikk. Det er ikke uvanlig at dyktige fagpersoner opplever å komme til kort, pågrunn av sviktende presentasjon. En rekke gitte situasjoner krever av oss at vi har kontroll, og at vi evner å ligge et hode foran i utfordringene.
Sangteknikk møter taleteknikk
Heshet og stemmesvikt skyldes i all hovedsak uheldige kombinasjoner av feil pusteteknikk, mangelfull støtte og forståelse for stemmelukket. Dette kan føre til at stemmebåndene motarbeides av spenninger i halsmuskulaturen og tungeroten. Svelgsnørene står i forbindelse med en rekke andre muskelgrupper i kroppen. Det er fullt mulig å tilegne seg kontroll over spenningsnivået i halsen, ved å bevisstgjøre seg naturen til diafragma og bruken av mage- og ryggmusklene. Riktig kroppsholdning og utnyttelse av tyngdekraften er andre stikkord. Den muskulære utviklingen av balansen mellom bak-lukket og lengdespenningen og den presise ansatsfunksjonen i hele stemmens toneomfang er kjernepunktet i det stemmetekniske arbeidet. Den presise ansatsfunksjonen blir opparbeidet gjennom et avbalansert antagonistisk samspill mellom stemmens lukkemuskulatur baktil i strupen og mellomgulvet. Er strupen og ansatslukket forseglet i et nedadgående trekk gjennom lungene til det lavstående mellomgulv, dannes en stabilitet og motvekt til lengdespenningen, som styres av muskulaturen utenpå.
Naturlig retning i norsk talemåte har forandret seg radikalt i de siste 40 årene. Diksjonen har tilpasset seg et mer avslappet ideale, noe som i seg selv skaper et problem når man skal snakke høyere og tydligere. Hoderesonans i tale synes nærmest å ha utgått på dato.Uansett dialekt, så drar nordmenn på seg vokalene og gaper seg ofte ut av posisjon, disse vanene blir ofte med inn i andre språk som f.eks. engelsk, tysk og fransk. Her gir bevisstgjøring og forholdsvis enkle øvelser forandringer til det bedre fort!
Sangteknikk hjelper derfor talen. En person som skal snakke mye, og som stadig praktiserer å heve stemmevolumet, vil tjene på bli bevisst sin stemmebruk. Det er dette som står i fokus ved OsloMet, når studentene på førsteåret i Drama- og teaterkommunikasjon mottar undervisning. Samtidig er det effekten av måten du snakker og sier ting på som kan gjøre en forskjell i om du lykkes i kommunikasjon med andre. Dette er et spennende arbeidsfelt, hvor de fleste kan hente noen impulser til egen bevisstgjøring ved sin fremtreden.
Som pedagog har jeg hatt gleden av å følge noen skuespillere på nært hold i deres utviklingsprosess. Skuespillere som gruppe stilles hele tiden overfor nye krav, i et stadig mer utfordrende arbeidsmarked. Formatene er mange og krevende hva stemmebruken angår. Hva som er "naturlig" er avhengig av hvor stor sjangerens natur er. Skuespillere som synger godt er mer attraktive på arenaen.
Undertegnede har lang erfaring som leder av stemmebruksseminarer for kor, og fra brukergrupper innenfor næringslivet, forsvaret og offentlige institusjoner. Innholdet i kursene har vært tilpasset brukergruppenes ulike behov.